Sunday

vegetarian zucchini boats

zucchini boats with veggies


I love this vegetarian zucchini boat recipe because it is so versatile. It is great to have on its own, or as a side for any meal. 
Receita em português no final deste post.


Being born and raised in Brazil you have no other option but to be an omnivore. Brazil is the land of 'churrascarias' (barbecue style restaurants), where you eat meat sinfully. It is also the land of 'feiras livres' (farmer's market), with its abundance of fruits and veggies. The end result is that Brazilians in general love their meat as much as they love their veggies. And fruits. And fish. Enough.


This vegetarian zucchini boat recipe is easy to make and very tasty. You can use any seasonings you like. The oregano gives a pizza like flavor to it that I love.  You can also omit the mushrooms and replace them for another veggie like broccoli or even green beans. Or you can use only carrots. 






what you need:

  • 2 medium zucchinis
  • 1 1/2 tablespoon olive oil
  • 1/2 cup shredded onion
  • 2 garlic cloves pressed or chopped
  • 3/4 cup shredded carrots
  • 3/4 cup chopped mushrooms (white or crimini)
  • 1/2 cup shredded cheese (Monterey, cheddar, etc)
  • 1/2 cup bread crumbs - Panko is the best, which is not the one in the picture below as I ran out of it :(
  • 1 tablespoon dried parsley
  • 1 teaspoon dried basil
  • 1 teaspoon dried oregano (optional for non-italians)
  • 1 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon black pepper
  • enough shredded mozzarella to top the zucchinis (not in the picture)


what to do:

 




Have all ingredients ready.
Preheat oven to 375 degrees F.





Put bread crumbs, parsley, basil, oregano, salt, pepper and cheese.  










Toss them with a fork until they are mixed.









Put carrots and mushroom in a bowl.









Cut the zucchinis in half lengthwise.











Scrape the middle to make a hole.








Chop the zucchini flesh.









 Add it to the carrots and mushrooms.









Saute the onions and garlic until they









Add the veggies and saute for about 5 minutes.







Add the veggies to the bowl with the bread crumbs and cheese bowl and toss to mix.






Put the veggie mix in the zucchinis. Put a good amount and shape them to make it look like logs. Unfortunately the angle of the picture does not show the rounded shape.



Bake for about 35 to 40 minutes, or until the zucchinis are tender.
Poke a zucchini with a fork to see if it's tender, which means it's cooked.
If you bake them for too long the zucchini will be too soft and the 'boats' won't hold shape. 




 Put mozzarella on top and return to the oven to broil. You can also mix some Parmesan with the muzzarella.
Leave a bit of the oven door open and keep looking to see when the cheese is melted to your liking.
It will take little time.








Serve immediately.










Bon Appétit!




Vegetarian zucchini boats are a great side for meats in general. 
Here I am having it with Rock Cornish Game Hen.

           
Receita em Português

A receita em português tem uma pequena diferença nos tempêros. Como no Brasil não é comum se usar salsa, cebolinha e basílico desidratados eu os substitui por salsa e cebolinha picadas, o que na verdade fica mais gostoso. A quantidade varia de acordo com o gosto de cada um, de forma que eu não coloquei uma quantidade exata.


Receita de Abobrinha Recheada


do que você precisa:

  • 2 abobrinhas
  • 1 1/2 colheres de azeite de oliva
  • meia xícara de cebola ralada
  • 2 dentes de alho amassados
  • 3/4 de xícara de cenoura ralada
  • 3/4 de xícara de cogumelo picado
  • 1/2 xícara de queijo prato ralado
  • 1/2 xícara de farinha de rosca
  • salsa e cebolinha picadas a gosto
  • 1 colher de café de orégano (opcional)
  • sal e pimenta a gosto
  • mozzarella ralada para finalizar as abobrinhas


o que fazer:

Prepare todos os ingredientes antes de começar a cozinhar para facilitar a sua vida.

Pré-aqueça o forno a 190 graus C.

Junte a salsa, cebolinha, orégano, sal, pimenta, farinha de rosca e queijo ralado em uma tijela média e misture delicadamente.

Corte as abobrinhas ao meio em sentido horizontal. Cave as abobrinhas, retirando seu interior. Pique o que retirou das abobrinhas e reserve.

Refogue a cebola e o alho no óleo quente. Depois que a cebola estiver transparente, adicione o cogumelo, a cenoura e a abobrinha picada e refogue por uns 5 minutos. Cologue o refogado na tijela com o queijo e temperos e misture delicadamente.

Cocoque uma boa quantidade da mistura de refogado dentro das abobrinhas. O formato final deve ser arrendondado como uma bisnaga de pão francês. Leve ao forno pré-aquecido por 35 à 40 minutos. Para saber se a abobrinha está cozida espete-as com um garfo. O garfo deve perfurar a abobrinha facilmente. Não deixe assar muito ou as abobrinhas ficam se desmanchando.

Retire do forno e cubra as abobrinhas com mozzarela ralada. Se quiser adicione também parmesão ralado. Leve novamente ao forno para que a mozzarela derreta. Se tiver um forno com grelha, utilize-o. Retire do forno e sirva imediatamente.

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